مرجع بیماریها و عفونتهای مقاربتی سالمید > ویروسی > هپاتیت A (آ)
هپاتیت (Hepatitis) به معنای تورم کبد است و ویروسهای هپاتیتی، بیماریهایی هستند که بر روی کبد تاثیر میگذارند. رایجترین انواع هپاتیت، A (آ)، B (ب) و C (سی) هستند. اما پیشبینی میشود بیش از ۷ مورد از آنها موجود باشند. هر نوع هپاتیت رفتار و علائم خاص خود را دارد. در این مطلب سالمید به هپاتیت A خواهیم پرداخت.
هپاتیت A
هپاتیت A، بهعنوان رایجترین نوع هپاتیت، ویروسی است که میتواند در تمامی گروههای سنی کبد را درگیر کند. معمولاً ۲ تا ۶ هفته از زمان تماس فرد با ویروس زمان میبرد تا علائم بروز کنند.
هپاتیت A چگونه انتقال مییابد؟
هپاتیت A در مدفوع شخص مبتلا یافت میشود. خوردن غذا یا آبی که بدلیلی به مدفوع عفونی آلوده شده باشد، موجب ابتلا به ویروس هپاتیت A میگردد. منابع معمول هپاتیت A میوهها، سبزیجات، آب، یخ و حلزون صدفدار هستند. همچنین ابتلا به این بیماری در صورت تماس با خون یا مدفوع آلوده فرد مبتلا ممکن است. شاید تعجب کنید که چرا اینقدر روی مسری بودن بیماری از طریق مدفوع فرد اصرار داریم. واقعیت اینست که ما ایرانیان بدلیل اهمیتی که برای بهداشت قائلیم، به نظافت شخصی کامل پس از استفاده از سرویس بهداشتی مقیدیم. به همین دلیل شستن دقیق دستها پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی بسیار با اهمیت است زیرا امکان آلوده شدن دستها به مدفوع وجود دارد. اگر شخص مبتلا به هپاتیت A بهدرستی دستان خود را نشوید و به غذاها یا اشیا دست بزند، میتواند ویروس را منتشر کند.
راه دیگر ابتلا، برقراری رابطه جنسی دهانی-مقعدی است. پیش از برقراری رابطه، مقعد و ناحیه تناسلی باید به دقت شسته شوند. استفاده از کاندوم و سدهای دهانی نیز میتوانند از انتشار این ویروس جلوگیری کند.
علائم هپاتیت A
احتمال بروز علائمی خفیف و یا حتی عدم بروز هرگونه علامتی وجود دارد. بااینحال، مدفوع فرد همچنان برای دیگران عفونی است. علائم ذیل معمولاً ۲ تا ۶ هفته پس از تماس با ویروس، بروز یافته و میتوانند تا چند ماه ادامه یابند:
- بیاشتهایی
- خستگی
- کاهش وزن
- خوندماغ و استفراغ
- خارش
- یرقان – زردی پوست یا چشم
- درد شکم
- اسهال
- ادرار تیره
- تهوع
- تب
آزمایشها
اگر احتمال میدهید که در معرض ویروس هپاتیت A قرارگرفتهاید، به پزشک مراجعه کنید. طی معاینه وضعیت کبد و میزان بزرگشدگی آن را بررسی میشود. همچنین آزمایش خون نیز انجام خواهد شد.
درمان
درمان خاصی برای هپاتیت A وجود ندارد. در موارد حاد، استراحت توصیه میشود. بیش از ۸۵% بیماران مبتلا به هپاتیت A، در طی ۳ ماه بهبود یافته و تقریباً در شش ماه بهبودی کامل حاصل میکنند. پزشک احتمالاً مصرف الکل و غذاهای چرب را منع میکند، زیرا هضم این موارد برای کبد سخت است و نتیجتاً امکان التهاب کبدی وجود دارد.
واکسن هپاتیت A
واکسنی برای هپاتیت A وجود دارد که باید به شکل سریالی، چندین بار تزریق شود. اولین تزریق در بازو باعث مصونیت یکساله میشود. تزریق دوم به فاصله ۶ الی ۱۲ ماه موجب ایمنی ۱۰ ساله خواهد شد. واکسن هپاتیت A برای کودکان مناطق دارای شیوع بالای هپاتیت A و افرادی که به کشورهایی سفر میکنند که این ویروس در آنجا شایع است، توصیه میشود. بزرگسالانی که روابط جنسی خطرناک دارند نیز باید واکسن دریافت کنند. ممکن است پزشک بر اساس تشخیص میزان شیوع هپاتیت در منطقه و همچنین علائم و وضعیت بیمار، درصورتیکه خطر و یا احتمال تماس با ویروس وجود داشته باشد، واکسن را تجویز نماید.
[منابع: Condomdepot, Wikipedia]