فهرست مطالب
مرجع بیماریها و عفونتهای مقاربتی سالمید > ویروسی > تبخال تناسلی (ویروس هرپس سیمپلکس ۱ و ۲)
هرپس، ویروسی است که اغلب دهان و نواحی تناسلی بدن انسان را درگیر میکند. این ویروس با تماس فیزیکی (پوستی) با فرد حامل ویروس هرپس انتقال مییابد. بسیاری از افراد مبتلا به هرپس با گذشت زمان علائم ابتلا را از دست میدهند. با این حال این افراد علیرغم عدم وجود هرگونه علامتی مبنی بر ابتلا، حامل ویروس هستند و ویروس همچنان در سلولهای آنها به فرم فعال وجود دارد.
وقتیکه ویروس وارد بدن شد، هیچ درمانی وجود ندارد. اگر شما به این ویروس مبتلا شوید، در تمام زندگی خود به آن مبتلا خواهید بود. تعدادی داروی موضعی برای کنترل شیوع هرپس که گهگاه بروز مینماید، وجود دارد، ولی این داروها قادر به حذف ویروس یا جلوگیری از انتقال آن به افراد دیگر نیستند. موارد شیوع همراه با تاول، تبخال، و تودههای پاپولی (برآمدگی پوست) و وزیکولی (جوشی مملو از مایع در زیر پوست) متورم بروز مییابند.
مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده از سال ۱۹۶۶ به ردیابی ویروس هرپس پرداخته است. از آن زمان، تعداد افرادی که بهتازگی مبتلا به هرپس شدهاند از ۲۰ هزار نفر در سال ۱۹۶۶ به ۲۵۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۱ افزایش یافته است. همانطور که این آمار نشان میدهد، عفونت هرپسی در حال افزایش است.
بر اساس تخمین این مرکز، از هر ۶ نفر ۱ فرد بالغ زیر ۵۰ سال، حامل هرپس ویروس است. اگر احتمال میدهید که در معرض ویروس هرپس قرار گرفتهاید و یا برای اولین بار به آن مبتلا شدهاید، بهتر است آزمایش دهید. خبر خوب این است که مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده کاندومها و سدهای دندانی را بهعنوان ابزاری مؤثر برای محافظت در برابر هرپس عنوان نموده است.
گفتگو، تبادل اطلاعات و آموزش رابطه جنسی محافظتشده برای مبارزه با شیوع هرپس، ضروری است. فرد مبتلا به هرپس باید در فعالیتهای جنسی شامل بوسه، رابطه جنسی دهانی، واژنی و مقعدی، نکات رابطه جنسی ایمنتر را رعایت کند.
انواع گوناگونی از ویروس هرپس وجود دارد اما دو مورد از آن بیماری منتقله مقاربتی با نامهای HSV1 و HSV2 (ویروس هرپس سیمپلکس یا Herpes Simplex Virus)، محسوب میشوند. بسیاری افراد و حتی حاملین این ویروس تفاوت میان این دو را نمیدانند. در ادامه این مطلب سالمید، تعریف هر کدام از این دو نوع هرپس آورده میشود و همچنین به یک سؤال رایج در مورد این ویروس مادامالعمر، پاسخ داده خواهد شد.
ویروس هرپس سیمپلکس ۱ (HSV1)
HSV1 ناحیه دهانی (لبها، لثهها، زبان، گلو و سقف دهان) را درگیر میکند. عموماً، علائم ۳ تا ۱۲ بار در سال در موضع اولیه عفونت بروز میکند و التیام و محو هر تاول دردناک مملو از مایع تقریباً ۲ هفته طول میکشد. این امر باعث شرمزدگی افرادی میشود که مکرراً علائم بیماری منتقله آمیزشی را بروی صورت خود دارند.
هرپس ویروس سیمپلکس ۲ (HSV2)
HSV2 بروی ناحیه تناسلی (منجمله آلت تناسلی مرد، اسکروتوم یا پوست بیضه، واژن و مقعد) اثرمیگذارد. HSV2 از طریق تماس با سلولهای پوستی در حال ریزش (و نه مایعات بدنی)، انتقال مییابد. استفاده از یک کاندوم زنانه، مطمئنترین راه برای داشتن رابطه جنسی با فرد مبتلا به HSV2 است، زیرا این کاندوم در مقایسه با کاندوم مردانه ناحیه بیشتری از پوست فرد منفعل رابطه جنسی را میپوشاند.
آیا هرپس میتواند از دهان به مناطق تناسلی یا برعکس انتقال یابد؟
پاسخی کوتاه؛ بله! اگر HSV1 در ناحیه دهانی وجود داشته باشد، ویروس بسیار به ناحیه تناسلی مسری است. همچنین اگر ناحیه تناسلی به HSV2 مبتلا باشد، بهآسانی میتواند از طریق آمیزش دهانی به دهان سرایت کند و تبدیل به HSV1 شود. تردیدهایی در زمینه تبدیل سویه HSV1 به HSV2 وجود دارد، ولی علم قطعاً اثبات کرده است این امر ممکن است. بهعبارتدیگر، سویه HSV1 در دهان میتواند درصورتیکه از سد دندانی یا کاندوم در طی آمیزش دهانی استفاده نشود، موجب ابتلا (ویا ابتلای مجدد) به HSV2 شود.
به طور مشابه، HSV2 میتواند از در طی رابطه جنسی دهانی محافظت نشده از دهان به ناحیه تناسلی انتقال یابد. این امر، دلیل ضرورت استفاده از کاندوم برای محافظت از شما و شریکتان در برابر هرپس در طی آمیزش دهانی است.
[منابع: Wikipedia, Condomdepot]
نظرات کاربران