فهرست مطالب
مرجع بیماریها و عفونتهای مقاربتی سالمید > باکتریایی > سوزاک
سوزاک
درحالیکه سوزاک یک بیماری قابل انتقال آمیزشی درمانپذیر است، اغلب توجهی به آن نمیشود زیرا همواره و خصوصاً در زنان، علائمی را به همراه ندارد ولی عدم درمان، میتواند منجر به بروز مشکلات جدیتری شود.
علائم دهانی، مقعدی و تناسلی
رایجترین علائم سوزاک در ناحیه تناسلی مردان
- بیضههای دردناک و متورم
- ترشحات چرکی از آلت که سفید، سبز یا زرد هستند
- سوزش در زمان دفع ادرار
علائم سوزاک در زنان
در زنان علائم اغلب ملایمتر بوده و یا دیده نمیشوند (تا ۵۰ % زنان هیچ علائمی را گزارش نمیدهند)؛ این علائم عبارتاند از:
- خونریزی ناگهانی
- افزایش ترشحات واژن
- درد و سوزش در زمان دفع ادرار
علائم سوزاک مقعدی
- خونریزی مقعدی
- درد در زمان دفع مدفوع
- ترشحات مقعدی
- خارش یا درد عمومی
علائم سوزاک حلقی
- ترشحات سفید یا زرد
- گلودرد
- علائم شبه-استرپتوکوکوسی
- مشکل در بلع
سوزاک، صرف نظر از اینکه شما در کدام سمت رابطه جنسی قرار دارید، بهآسانی انتقال مییابد.
شیوع سوزاک
سوزاک، بعد از کلامیدیا، دومین بیماری منتقله مقاربتی در جهان است. آخرین آمار جهانی سازمان بهداشت جهانی نشانی میدهد که سالیانه ۶۲ میلیون فرد به سوزاک مبتلا میشوند. این رقم برابر با جمعیت کل بریتانیا است. از سال ۱۳۹۱، میزان سوزاک در آمریکا ۴.۱ % افزایش یافته است. بیشترین درصد ابتلا به سوزاک در آمریکا در میان مردان و زنان جوان ۲۴-۲۰ ساله دیده میشود. این آمار بسته به ایالت، در آمریکا متفاوت است.
عفونت باکتریایی
بسیاری از مبتلایان به سوزاک ترشحاتی از این باکتری بسیار مسری را در آلت خود تجربه میکنند. سوزاک، که ناشی از باکتری نیسریا گونوریا است، از طریق تماس جنسی مقعدی، دهان یا واژنی محافظت نشده، و گاها حتی پس از مواجه محافظت نشده با یک شخص مبتلا انتقال مییابد. سوزاک نه تنها بر روی ناحیه در تماس با شریک جنسی مبتلا اثر میگذارد، بلکه این باکتری مضر میتواند به دیگر نواحی بدن همچون مفاصل، دریچههای قلب و چشمان سرایت پیدا کرده و موجب بروز عوارضی جدی شود. افرادی که سوزاک آنها درماننشده است نیز در معرض خطر بیشتر ابتلا به HIV یا کلامیدیا قرار میگیرند. باکتریهای درون بدن آنها میتوانند موجب عارضه التهابی لگنی، آبستنی برون زهدانی و ناباروری شوند. ۴۷ % افرادی که نتیجه تست آنها از سوزاک مثبت است، در مورد کلامیدیا نیز مثبت هستند. زنان حامله میتوانند سوزاک را در طی زایمان به نوزادان خود، که بلافاصله پس از تولد تحت درمان قرار میگیرند، انتقال دهند.
آزمایش و درمان
بعضاً تصور میشود که برای آزمایش عفونت باکتریایی باید از میزراه آلت مردان سواب برداری شود. این یک روش قدیمی است که مدتهاست در طب کشورهای غربی منسوخ شده است. در واقعیت، آزمایش این باکتری بسیار ساده و در برخی موارد رایگان است. به جستجوی کلینیکهای رایگان دولتی یا طرف قرارداد با بیمهها پرداخته و یا با پزشک خود تماس بگیرید و آسانترین راه آزمایش را جویا شوید. تنها چیزی که در طی آزمایش از شما خواسته میشود، ده دقیقه زمان، یک ویال خون و یک نمونه ادراری است. گاها، نمونهبرداری از حلق و کشت آن نشاندهنده التهاب تونسیل یا ابتلا به استرپتوکوکوس است. معمولاً یک تا سه هفته طول میکشد تا جواب آزمایش آماده شود. بااینحال، اگر این علائم در شما بروز کرد و یا از این امر آگاه شدید که آزمایش همسرتان مثبت بوده است، پزشک شما میتواند پیش از آماده شدن نتایج، درمان شما را آغاز کند.
تمامی انواع عفونتهای باکتریایی نیازمند درمان آنتیبیوتیکی هستند. اما آنتیبیوتیکها به تنهایی اثر نخواهند کرد. سوزاک، و هرگونه عفونت کلامیدیایی احتمالی بعد از آن، میتواند با تزریق مستقیم آنتیبیوتیکها یا کپسولهای آنتیبیوتیکی قوی به نام سفتریاکسون درمان شود. از توصیههای رایج، منجمله اجتناب از الکل و نورخورشید مستقیم، پیروی کنید. سوزاک مقاوم به آنتیبیوتیک، یک نگرانی در میان پزشکان و بیماران در سالیان اخیر محسوب شده است و روشهایی برای ارزیابی برای اطمینان از اینکه تمامی بیماران آنتیبیوتیک مناسبی را دریافت میکنند، اتخاذ شده است.
مراقبتهای بعد از درمان و دوره انتظار برای روابط جنسی
همانند دیگرعفونتهای باکتریایی، همه داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید. اگر علائم همچنان پس از تکمیل دوره درمانی وجود داشتند، مجدداً برای آزمایش و دارو به پزشک مراجعه کنید.
همانند هرگونه بیماری منتقله مقاربتی، بهتر است تا زمان اطمینان از سلامت کامل از رابطه جنسی اجتناب کنید. با نادیده گرفتن این امر و برقراری رابطه جنسی پیش از درمان کامل، احتمالاً باکتری را منتقل میکنید و متاسفانه به شروع یک چرخه نامساعد از مقاومت باکتریها بین خود و شریکتان دامن میزنید.
اغلب پزشکان درمان همزمان زوج و خودداری از هرگونه تماس جنسی تا زمان از بین رفتن باکتریها را توصیه میکنند. در برخی موارد، کلینیکها به همسر مبتلا، دو دوز دارو میدهند تا فرد به همراه زوج خود آنرا مصرف کند.
پیشگیری
ایمنترین ابزار اجتناب از سوزاک، پرهیز از برقراری رابطه جنسی است! اما در صورت داشتن رابطه بهترین راه استفاده از کاندومهای لاتکسی و سدهای دندانیدر مواقع برقراری رابطه جنسی دهانی، مقعدی و یا واژنی است.
استفاده از یک روانکننده همراه با کاندوم و استفاده از کاندوم سایز مناسب با اندازهگیری درست آلت، شما را از عدم پارگی کاندوم و عدم تهدید شریک جنسیتان مطمئنتر خواهد کرد.
معاینه منظم، حتی اگر علائمی ندارید، بسیار مهم است. حداقل کاری که میتوان کرد، انجام آزمایش جامع بیماریهای منتقله مقاربتی به صورت سالیانه است. البته اگر هرگونه علائم مشابه با موارد این مطلب و یا تجربه رابطه جنسی غیرایمن دارید، بلافاصله آزمایش دهید. فراموش نکنید که هر چه شما سریعتر عمل کنید، سوزاک آسیب کمتری به بدن شما میرساند.
[منابع: CDC, Condomdepot]
نظرات کاربران