فهرست مطالب
- ۱ اختلال کمبود توجه/بیش فعالی بزرگسالان (ADHD)
- ۲ علائم
- ۳ تفاوت رفتار معمولی و ADHD چیست؟
- ۴ علل
- ۵ عوارض
- ۶ ADHD و ازدواج: نحوه برخورد با الگوهای تعارض رایج
- ۷ رفتارهای رایج
- ۸ الگوهای متداول تعارض
- ۹ جنگ های سخت
- ۱۰ زوج هاچگونه این کار را انجام می دهند؟
- ۱۱ طرف دیگر ماجرا چیست؟
- ۱۲ کارها را انجام دهید – یا نه
- ۱۳ سایر چالش های ADHD
- ۱۴ امیدواری در انتهای راه
- ۱۵ نکاتی برای موفقیت
- ۱۶ از استراتژی های ارتباطی استفاده کنید.
اختلال کمبود توجه/بیش فعالی بزرگسالان (ADHD)
بررسی اجمالی
اختلال کمبود توجه/بیش فعالی بزرگسالان (ADHD) یک اختلال سلامت روان است که شامل ترکیبی از مشکلات پایدار مانند مشکل در توجه، بیش فعالی و رفتار تکانشی است. ADHD بزرگسالان می تواند منجر به روابط ناپایدار، عملکرد ضعیف در کار یا زندگی، اعتماد به نفس پایین و سایر مشکلات شود.
اگرچه به آن ADHD بزرگسالان گفته می شود، علائم در اوایل کودکی شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. در برخی موارد، ADHD تا زمانی که فرد بالغ نشود، شناسایی یا تشخیص داده نمی شود. علائم ADHD بزرگسالان ممکن است به اندازه علائم ADHD در کودکان واضح نباشد. در بزرگسالان، بیش فعالی ممکن است کاهش یابد، اما مبارزه با تکانشگری، بی قراری و مشکل در تمرکز توجه ممکن است ادامه یابد.
درمان ADHD بزرگسالان مشابه درمان ADHD دوران کودکی است. درمان ADHD بزرگسالان شامل داروها، مشاوره روانشناختی (روان درمانی) و درمان برای هر گونه بیماری روانی است که همراه با ADHD رخ می دهد.
علائم
برخی از افراد مبتلا به ADHD با افزایش سن علائم کمتری دارند، اما برخی از بزرگسالان همچنان علائم عمده ای دارند که در عملکرد روزانه اختلال ایجاد می کند. در بزرگسالان، ویژگی های اصلی ADHD ممکن است شامل مشکل در توجه، تکانشگری و بی قراری باشد. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD از ابتلا به آن آگاه نیستند – آنها فقط می دانند که کارهای روزمره می تواند یک چالش بزرگ برای آن ها باشد. بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است تمرکز و اولویت بندی برایشان مشکل باشد، که منجر به از دست دادن ضرب الاجل ها و فراموشی جلسات یا برنامه های اجتماعی می شود. ناتوانی در کنترل تکانه ها می تواند از بی حوصلگی در صف انتظار یا رانندگی در ترافیک گرفته تا نوسانات خلقی و طغیان خشم متغیر باشد.
علائم ADHD بزرگسالان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تکانشگری
- بی نظمی و اولویت بندی مشکلات
- مهارت های مدیریت زمان ضعیف
- مشکلات تمرکز روی یک کار
- مشکل در انجام چند کار
- فعالیت بیش از حد یا بی قراری
- برنامه ریزی ضعیف
- تحمل ناامیدی کم
- نوسانات خلقی مکرر
- مشکلات پیگیری و تکمیل وظایف
- طبع گرم
- مشکل در مقابله با استرس
تفاوت رفتار معمولی و ADHD چیست؟
تقریباً هر فردی در مقطعی از زندگی خود علائمی مشابه ADHD دارد. اگر مشکلات شما اخیراً وجود داشته باشد یا در گذشته فقط گاهی اوقات رخ داده باشد، احتمالاً ADHD ندارید. ADHD تنها زمانی تشخیص داده می شود که علائم آنقدر شدید باشد که باعث ایجاد مشکلات مداوم در بیش از یک بخش از زندگی شما شود. این علائم پایدار و مخرب را می توان در اوایل دوران کودکی ردیابی کرد.
تشخیص ADHD در بزرگسالان می تواند دشوار باشد زیرا برخی از علائم ADHD مشابه علائم ناشی از سایر شرایط مانند اضطراب یا اختلالات خلقی است. و بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD حداقل یک بیماری روانی دیگر مانند افسردگی یا اضطراب نیز دارند.
علل
در حالی که علت دقیق ADHD مشخص نیست، تلاش های تحقیقاتی ادامه دارد. عواملی که ممکن است در ایجاد ADHD دخیل باشند عبارتند از:
ژنتیک
ADHD می تواند در خانواده ها ایجاد شود، و مطالعات نشان می دهد که ژن ها ممکن است نقش داشته باشند.
محیط
برخی از عوامل محیطی نیز ممکن است خطر را افزایش دهند، مانند قرار گرفتن در معرض سرب در کودکی. همچنین مشکلات در طول توسعه مشکلات سیستم عصبی مرکزی در لحظات کلیدی رشد ممکن است نقش داشته باشد.
عوارض
اگرچه ADHD مشکلات روانی یا رشدی دیگری ایجاد نمی کند، اختلالات دیگر اغلب همراه با ADHD رخ می دهند و درمان را چالش برانگیزتر می کنند. این شامل:
اختلالات خلقی.
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD نیز افسردگی، اختلال دوقطبی یا اختلال خلقی دیگری دارند. در حالی که مشکلات خلقی لزوماً مستقیماً به دلیل ADHD نیست، الگوی مکرر شکست ها و ناامیدی های ناشی از ADHD می تواند افسردگی را بدتر کند.
اختلالات اضطرابی.
اختلالات اضطرابی اغلب در بزرگسالان مبتلا به ADHD رخ می دهد. اختلالات اضطرابی ممکن است باعث نگرانی شدید، عصبی بودن و سایر علائم شود. اضطراب می تواند با چالش ها و مشکلات ناشی از ADHD بدتر شود.
سایر اختلالات روانی.
بزرگسالان مبتلا به ADHD در معرض افزایش خطر سایر اختلالات روانپزشکی مانند اختلالات شخصیت، اختلال انفجاری متناوب و اختلالات مصرف مواد هستند.
ADHD و ازدواج: نحوه برخورد با الگوهای تعارض رایج
وقتی ADHD و ازدواج با هم پیش می روند، می توانید با الگوهای تضاد تکرار شونده مواجه شوید. اما شما می توانید این الگوها را کاهش دهید و ازدواج خود را تقویت کنید.
وقتی ADHD و ازدواج دست به دست هم می دهند، می توانید با الگوهای تعارض خاص و تکراری روبرو شوید. بحث ها اغلب حول محور تکمیل کار و مدیریت زمان است. در حالی که در یک حلقه دائمی از تعارض غیرقابل حل گیر کرده اید، می توانید هر دو احساس سوء تفاهم و بی توجهی کنید. اما می توان این الگوهای تعارض را کاهش داد و ازدواج خود را تقویت کرد.
برای یادگیری چگونگی، ابتدا باید از رفتارهایی که در همسر مبتلا به ADHD رایج است آگاه باشید.
رفتارهای رایج
اگر همسری مبتلا به ADHD باشد، چندین رفتار معمول است. او ممکن است:
به نظر می رسد که نگرش بی دقتی دارد.
در تمرکز بر مسیرها مشکل دارد.
به راحتی حواس او پرت می شود.
وقتی با او صحبت می شود، معمولاً گوش نمی دهد.
چندین کار یا فعالیت را ناتمام رها می کند.
مشکلات یادآوری و حافظه دارد.
تکانشی رفتار یا صحبت می کند.
الگوهای متداول تعارض
هنگامی که یک همسر دارای ADHD است، الگوهای تعارض رایج تمایل به تغذیه از یکدیگر دارند. به همین دلیل است که زن و شوهر معمولاً برخی یا همه الگوهای زیر را تجربه می کنند.
رابطه والدین-کودک
یکی از شرکا بار سنگین تری از سازماندهی نیازها، تقویم و وظایف خانواده را بر عهده دارد. همسری که ADHD ندارد، مسئولیت زیادی را برای جبران عدم تمرکز و پیگیری همسر دیگر بر عهده می گیرد.
آن همسر میتواند مانند یک والدین «آزاردهنده» عمل کند. آنها ممکن است احساس کنند یادآوری برای جلوگیری از فراموشی یا پرت شدن حواس همسر مبتلا به ADHD ضروری است.
کینه توزی می تواند در هر دو طرف ایجاد شود و باعث شود همسران احساس «یک فرزند بد» یا «یک والدین رئیس» کنند. هیچ یک از این دو نقش در یک ازدواج سالم مطلوب نیست.
جنگ های سخت
معمولاً تعارض بر سر اینکه چه کسی چه کاری و چه زمانی انجام می دهد به وجود می آید. همسر مبتلا به ADHD به راحتی حواسش پرت می شود، اغلب به دنبال چیزهایی است که پاداش دهنده است و برای تکمیل وظایف خود در تقلا است. همسر غیر ADHD معمولاً می تواند وظایف بیشتری را نسبت به همسر دیگر در همان مدت زمان انجام دهد که می تواند منجر به توزیع نابرابر کارهای خانه شود.
زوج هاچگونه این کار را انجام می دهند؟
محققان بیش از ۷۰۰ شریک مبتلا به ADHD را مورد بررسی قرار دادند تا بفهمند کمبود توجه چگونه بر ازدواج آنها تأثیر می گذارد – از طرف آنها، نه فقط از طرف همسرشان. در حالی که چالش ها زیاد است، پاسخ دهندگان عمیقا متعهد به تقویت روابط خود هستند.
هنگامی که در مورد ازدواج می خوانیم – کسی که با کسی که مبتلا به ADHD تشخیص داده شده است جفت می شود – معمولاً در مورد مشکلاتی می شنویم که همسر غیر ADHD با آن روبرو می شود: عدم توانایی برای انجام کارها. فراموشی، تکانشگری، احساسات قدرتمندی و خشم که رابطه را تهدید می کند.
طرف دیگر ماجرا چیست؟
ADHD چگونه بر عشق و ازدواج تأثیر می گذارد – از دیدگاه شرکای ADHD؟ چالش ها، امیدها، آسیب ها و انتظارات آنها چیست؟
شرکای مبتلا به ADHD در بسیاری از ناامیدی های مشابه با همتایان غیر ADHD خود شریک هستند. آنها احساس می کنند که درک نادرست و مورد بی مهری قرار گرفته اند. وقتی شریک زندگیشان از آنها انتقاد زیادی می کنند عصبانی می شوند. وقتی رابطه شان به دلیل بی نظمی و حواس پرتی شان خراب می شود، نگران می شوند.
اما اکثر شرکای ADHD به شدت به همسر، خانواده و روابط خود متعهد هستند. وقتی همه چیز خراب می شود، دوباره برمی گردند. آنها زمان صرف می کنند تا در مورد ADHD و گزینه های درمانی خود بیاموزند. بسیاری از کسانی که ما با آنها مصاحبه کردیم، گزارش دادند که پس از چند سال سخت، آنها موفق شدند استراتژیهای رابطهای را که کارآمد هستند، با هم ترکیب کنند.
کارها را انجام دهید – یا نه
وظایف خانگی و مسئولیت های والدینی به طور نامتناسبی بر دوش شریک زن قرار می گیرد، خواه مبتلا به ADHD باشد یا نه، حتی اگر او نان آور خانه باشد. تقریباً ۷۰ درصد از بزرگسالان مبتلا به ADHD که مورد بررسی قرار گرفتند، گفتند که بیش از نیمی از کارهای خانه را بر عهده دارند. ۱۱ درصد همه کار را انجام می دهند. مردانی که مبتلا به ADHD تشخیص داده میشوند در تربیت فرزند شرکت میکنند، اما زمان آنها توسط کار و … محدود میشود یا انرژی خود را به سایر بخشهای زندگی خود هدایت میکنند.
سایر چالش های ADHD
فراموشی، بی نظمی، مدیریت ضعیف زمان، و احساسات ترن هوایی اغلب توسط بزرگسالان مبتلا به ADHD که در نظرسنجی شرکت کردند ذکر شد. این احساس که شریک غیر ADHD ADHD را درک نمی کند یک شکایت بزرگ بود. شوهرم کاستیهای من را به تنبلی، خودخواهی، دیوانگی یا عدم تمایل به تغییر میداند. هیچ کدام از اینها درست نیست،» یک زن نوشت.
چهل و دو درصد از بزرگسالان مبتلا به ADHD گزارش کردند که اختلال آنها مانع زندگی جنسی آنها می شود. بسیاری می گویند ADHD بر تمرکز آنها در هنگام صمیمیت تأثیر می گذارد: «ذهن من در طول رابطه جنسی سرگردان است. سخت است که به اندازه کافی متمرکز بمانم تا رابطه جنسی برای من لذت بخش باشد.
شرکای ADHD می گویند که داشتن زمان خواب متفاوت، میزان رابطه جنسی را در برخی ازدواج ها محدود می کند. “مشکل این است که به اندازه کافی زود به رختخواب می رویم که هر دو خسته نباشیم، زیرا مغز من همیشه می خواهد یک کار دیگر انجام دهد.”
دارو بر صمیمیت نیز تأثیر می گذارد. برخی میل جنسی را مهار می کنند. دیگران در طول ساعات بعد از ظهر کار نمی کنند. “داروهای محرک من در عصر از بین می روند و این باعث تحریک پذیری من می شود. من حتی نمیخواهم لمس شوم.»
با این حال، شرکای ADHD وجود دارند که از میزان صمیمیت خود راضی هستند. ما زندگی جنسی سالمی داریم. فکر می کنم ADHD رابطه جنسی را تندتر می کند!»
“همه اش تقصیر من است”
بسیاری از شرکای ADHD معتقدند که آنها به تنهایی مقصر مشکلات در روابط خود هستند. یکی از شرکای زن نوشت: دیدگاه منفی من نسبت به خودم بدترین چیز در مورد ADHD در ازدواج ماست. من از اینکه او هنوز هم می خواهد با من بماند شگفت زده شده ام.
یکی از همسرها نوشت: «احساس می کنم به اندازه کافی خوب نیستم». «همه آن زمان از دست رفته! ازدواج من میتوانست خیلی بهتر باشد اگر مغز طبیعی داشتم یا از ADHD خود مطلع بودم تا بتوانم آن را درمان کنم.
امیدواری در انتهای راه
با این حال، اکثریت قریب به اتفاق افرادی که مورد بررسی قرار گرفتند، جنبه های مثبت مختلفی را که ADHD در روابط خود به همراه داشت، شناسایی کردند. متداول ترین ویژگی، خودانگیختگی بود. خلاقیت به عنوان یک ویژگی مثبت برای شریک ازدواج ADHD رتبه بالایی دارد. خلاقیت زندگی روزمره و مناسبت های خاص را جالب می کند.
نکاتی برای موفقیت
تمرکز بر درمان
تشخیص و درمان ADHD برای یک رابطه قوی ADHD ضروری است.
ADHD را بهتر درک کنید.
درک ADHD کلید درک یکدیگر است. مهم است که هر دو طرف در مورد ADHD یاد بگیرند، نه فقط شریکی که آن را دارد. برخی از افراد ADHD را “شریک سوم” در ازدواج خود می نامند و می گویند که به خاطر نقشی که ایفا می کند سزاوار احترام است.
صادقانه ارتباط برقرار کنید.
مکالمات به سرعت به مشاجره و جریحه دار کردن احساسات در ازدواج های ADHD تبدیل می شود، بنابراین منطقی است که در ارتباط با یکدیگر کار کنید. این ممکن است به کمک یک مشاور یا کلاس آنلاین نیاز داشته باشد، اما این مدل سرمایه گذاری سود زیادی برای زوج به همراه خواهد داشت.
امید وجود دارد.
اجازه ندهید همه این اطلاعات شما را ناامید کند. لطفاً بدانید که اگر شما و همسرتان با هر یک از این الگوهای تعارض دست و پنجه نرم می کنید یا اگر یکی از شما مبتلا به ADHD تشخیص داده شده باشد، هنوز امیدی وجود دارد.
درمان های اثبات شده ای وجود دارد که موثر بوده و علائم این بیماری را کاهش می دهد. در اینجا چند نکته برای تقویت رابطه و مقابله با تأثیر ADHD بر ازدواج شما آورده شده است.
از استراتژی های ارتباطی استفاده کنید.
همه ما می دانیم که برقراری ارتباط یک عنصر کلیدی در یک ازدواج سالم است. وقتی ADHD بر ارتباطات تأثیر منفی می گذارد، سعی کنید این مهارت های خاص را ایجاد کنید.
تکرار را تمرین کنید.
آنچه را که همسرتان با شما در میان می گذارد یا از شما می خواهد تکرار کنید. دقیقاً مانند یک آینه، شما مستقیماً حرف های همسرتان را منعکس می کنید. این به همسر دیگر کمک می کند احساس کند شنیده و درک می شود.
در مورد مسائل مهم مستقیم صحبت کنید.
سعی کنید دستورالعمل های مهم یا یک درخواست را با کلمات مختصر بیان کنید. از صحبت بیش از حد در مورد موضوع خودداری کنید تا پیام را به وضوح بیان کنید. با تکنیک Mirroring دنبال کنید تا مطمئن شوید که همسرتان پیام صحیح را شنیده است.
از عبارت “من” استفاده کنید.
وقتی نگرانی یا ناامیدی را به اشتراک می گذارید، از سرزنش طرف مقابل یا استفاده از عبارت “تو هرگز…” خودداری کنید. بگویید: «وقتی… ناامید میشوم» یا «وقتی… احساس ناراحتی میکنم»
با درک کردن یکدیگر رشد کنید.
وقتی ADHD و ازدواج با هم پیش میروند، برای هر دوی زوجین مهم است که نسبت به یکدیگر همدلی و درک داشته باشند. وقتی احساسات بالا می روند و درگیری های مکرر در یک دوره زمانی ادامه می یابند، به آسانی ماهیت گناه خودخواهی ما به وجود می آید. ما می توانیم بیش از حد بر خود متمرکز شویم و به زن/شوهر متمرکز نشویم.
خودخواهی می تواند به سرعت توانایی همدلی یا درک دیگران را از ما سلب کند. در واقع می تواند باعث شود که ما در گفتار و اعمال خود احمق شویم.
همدلی و درک می تواند با یادگیری در مورد ADHD آغاز شود. همسر شما به طور خاص با چه علائمی دست و پنجه نرم می کند؟ برای مثال، همه افراد تکانشی نیستند یا در هنگام استرس تمایل به صحبت بیش از حد ندارند. در واقع، برخی از افراد مبتلا به ADHD برعکس عمل می کنند. عقب نشینی می کنند و تعطیل می شوند. با هم بیاموزید که این وضعیت چگونه بر همسر، شما و رابطه شما تأثیر می گذارد.
همچنین بدانید که همسرتان ADHD را انتخاب نکرده است. هر دو همسر باید در جهت رفع نگرانی ها و نیازهای خود تلاش کنند و سپس در برابر یک مانع گاهی چالش برانگیز، اتحاد ایجاد کنند.
به دنبال مشاوره حرفه ای باشید.
نیازی نیست به تنهایی با این موضوع کنار بیایید. منابع زیادی وجود دارد که می تواند به شما و همسرتان کمک کند. یک مشاور دارای مجوز میتواند شما و همسرتان را برای درک بهتر این اختلال، کسب مهارتهایی برای مدیریت علائم و روشهایی که بر ازدواج شما تأثیر میگذارد، راهنمایی کند. مشاوران مجرب می توانند منبع بسیار خوبی برای یادگیری مهارت های مقابله ای جدید باشند – اگر به خود اجازه دهید کمک بخواهید.
منابع:
نظرات کاربران